MRSA

Der tales meget om MRSA, men det er ikke nok med bare at tale om problemet – der skal handling til. Bevares, der er kommet en handleplan, men spørgsmålet er om det er nok til at komme MRSA til livs? Hvor mange flere dødsfald skal der til, før man tager problemet seriøst? Tænkes der kun på økonomiske interesser og arbejdspladser? For det store spørgsmål er, hvor meget landbruget bidrager til samfundsøkonomien, når man fratrækker de store tilskud erhvervet får, og de skader de gør på miljøet, og de mange syge som skal behandles på sygehusene.

Fødevareminister Dan Jørgensen, er normalt ellers fremme på banen med en masse forslag til dette og hint. Måske skulle han skæve lidt til Norge, hvor indsatsen mod MRSA er mere gennemgribende. Der har man screenet alle besætninger med mere end ti søer. Af de 1150 screenede besætninger, fandt man MRSA i 16 bedrifter. Dyrene blev slagter, og staldene blev desinficerede. Jeg kunne have en fæl mistanke om, at man ikke vil gøre det samme, da det ville indebære en stor omkostning, og regeringen er jo vilde med besparelser, og ser stort på at mennesker dør.

I Norge og Sverige taler man om at stoppe for import af dansk svinekød, da man ikke ved nok om, hvordan MRSA smitter. Smitten kan komme fra svinekød, men risikoen bør være lille, hvis man har en god køkkenhygiejne. Det er dog ikke alle som har.

Det kan ikke være rigtigt at vi skal blive syge af den mad vi køber. Jeg er enig med Sverige og Norge. Vi bør holde os fra dansk svinekød, indtil der er styr over MRSA. Den eneste måde vi kan vække landbruget på, er ved at ramme dem på pengepungen. Det kan heller ikke være rigtigt, at hvis bare et enkelt dyr er sygt, så får alle dyr antibiotika. Der skal nytænkes, og det er danske landbrug tilsyneladende ikke meget for.

I 2012 blev der registeret 1556 tilfælde af MRSA smittede mennesker, hvoraf 232 var smittet med svine MRSA. Det er en stor stigning. Hvis vi går tilbage til 2008 var der cirka 800 tilfælde.

Vi skal ind og se på det alt for store antibiotika forbrug i de danske stalde. I 2012 blev der brugt 85,9 tons antibiotika i de danske svinestalde – det er meget, alt for meget. Hvis vi sammenligner os med Holland, så er vores forbrug af antibiotika 20 % større, på en produktion, der er lig den hollandske.

Der skal skrides ind overfor det alt for høje forbrug af antibiotika i de danske svinestalde. Det ender jo med at vi ikke kan behandle simple infektioner. Skal vi finde os i det? En ting vi kan gøre som forbruger er at købe økologisk. Nuvel, der anvendes også antibiotika i økologien, men det er i et begrænset omfang. Årsagen er nok, at i de økologiske brug fravænner man ikke smågrise, før de er mindst 7 uger, mens man i de traditionelle brug fravænner i tre til fire ugers alderen. Det er for tidligt, da smågrisenes immunsystem og mave tarmkanal ikke er fuldt udviklet, og derfor er mere modtagelige for infektioner. Det var da en simpel løsning på nogle af svinefarmernes problemer, at lade smågrisene blive lidt længere hos soen.

Nu må de danske myndigheder altså se at vågne op, og ikke bare lade stå til. Mennesket er altså vigtige end ussel mammon.

Dette indlæg blev udgivet i Dansk politik og tagget . Bogmærk permalinket.